icon_search_white

Så väljer du rätt kabelförskruvning för din installation

Att välja rätt kabelförskruvning är avgörande för säkerheten och effektiviteten i din installation.

Att välja rätt kabelförskruvning är avgörande för säkerheten och effektiviteten i din installation. I denna artikel utforskar vi hur du kan göra det bästa valet av kabelförskruvning för din specifika tillämpning.

Anslutningsgängan för din applikation

Det första steget är att identifiera vilken typ av anslutningsgänga som krävs för din applikation. Behöver du ett gängat hål, eller är en kontramutter nödvändig? Detta beror på hur din utrustning eller system är utformat och vilken typ av fästanordning som krävs.

Nästa steg är att överväga vilken miljö din applikation kommer att vara i och vilka påfrestningar den kommer att utsättas för. Är applikationen utomhus och därmed exponerad för väder och vind? Kommer det att vara mekanisk belastning eller exponering för kemikalier? Det är också viktigt att veta om kabeln som ska anslutas är skärmad eller oskärmad. Detta kommer att påverka vilken typ av kabelförskruvning du behöver för att säkerställa korrekt skydd och funktion. Slutligen är kabelns ytterdiameter avgörande för att välja en förskruvning som passar perfekt. En korrekt storleksanpassad förskruvning är nödvändig för att säkerställa både skydd och hållfasthet.

Plastförskruvningar

Plastförskruvningar erbjuder hög kemisk beständighet mot bland annat alkoholer, eter och motorbränslen. För utomhusbruk är UV-resistenta versioner av kabelgenomföringar att rekommendera.

Metallförskruvningar

För tuffare förhållanden och om EMC/jordningskrav måste uppfyllas, är metallförskruvningar ett idealiskt val. Dessa är robusta och lämpliga för maskininstallationer. Det finns även rostfria alternativ för användning i aggressiva miljöer.

Temperatur och miljöanpassningar

De flesta förskruvningar fungerar inom ett temperaturområde på -40°C till +100°C. Men det finns alternativ som klarar temperaturer ner till -70°C och upp till cirka +200°C för mer extrema miljöer. Viktigt att tänka på är också om installationen är statisk eller dynamisk, samt om det finns stora variationer i temperatur eller luftfuktighet.

Vibrationsskydd för rörliga applikationer

I rörliga applikationer, som robotar, är det viktigt att skydda kabelförskruvningen från vibrationer och rörelse som kan orsaka slitning eller lösgöring av kabeln. Vissa kabelförskruvningar har ett inbyggt vibrationsskydd, men det är viktigt att notera att inte alla förskruvningar på marknaden erbjuder denna typ av funktion. Att välja en förskruvning med inbyggt vibrationsskydd kan vara avgörande för applikationer där konstant rörelse och vibrationer är en faktor.

För mer detaljerad information och för att hitta den perfekta kabelförskruvningen för ditt specifika behov, kontakta gärna oss. Vi är här för att hjälpa dig att säkerställa att din installation är så säker och effektiv som möjligt.